Google Wave lanseras under året! En av de största snackisarna det senaste dygnet har varit offentliggörandet av Google Wave.
Man kan säga att det är en sammanslagning av e-post, wiki, chat-program och system för projekthantering mm. En grundläggande skillnad jämfört med att t ex skicka ett mail där information flyttas mellan olika servrar eller t o m datorer är att all information i ens kommunikation i Google Wave ligger samlat på en viss server med den effektivitet det innebär. Oavsett vem som skriver något eller varifrån det än uppdateras.
På ett sätt ser gränssnittet ut som om man är inne i Gmail i kombination med iGoogle. Men en viktig skillnad är att det som kommuniceras sker i realtid. Allt som skrivs i Google Wave delas direkt med alla valda kontakter och alla som är involverade kan interagera samtidigt. Och som sagt, att många saker som man tidigare har kört med olika applikationer (och lite yxigt försökt integrera i iGoogle för sig själv åtminstone) nu blir sammanvävt på riktigt och delbart med alla.
Man bygger en slags trådar som man kan lyfta in de kontakter man vill till, helt eller till delar av tråden. En sådan tråd kallas för en ”wave”. En wave kan vara omfattande och innefatta många olika delkonversationer, direktmeddelanden, noteringar, applikationer och kopplade dokument och filer.
Google Wave är open source vilket öppnar upp för världens utvecklare att ta fram smarta lösningar. Något Google understryker med kraft. Det lär finnas ett stort antal tredjeparts-program klara när Google Wave släpps.
Det verkar totalt flexiblet och intuitivt. Man kan t ex dra filer direkt från skrivbordet in till sin wave i browsern och det laddas in direkt, tillgängligt för alla deltagare.
En applikation som redan har offentliggjorts är Twave, en integration med Twitter för Google Wave. Man kan följa och hantera sin twittring inom Waves. Integration med Google Maps är en annan självklar applikation.
En av de coolaste funktionerna är möjligheten att ”embedda” en wave på sin blogg eller webbplats och där fortsätta kommunikationen i den nya miljön. Det öppnar en värld av möjligheter, t ex att skapa minicommunites inom olika ämnen i diverse miljöer. Oavsett hur många platser man sprider sin wave till ligger själva grunden som sagt kvar på samma server.
Självklart kommer det att finnas gränssnitt för iPhone redan från början.
Detta är verkligen en generationsväxling när det gäller interaktiv kommunikation och nätverkande. Både socialt och som ett verktyg för arbete, där man kan involvera arbetsgrupper och kunder i t ex en projektmiljö. De enskilda funktionerna har till stor del funnits tidigare. Men integrationen och realtidsuppdateringen är det som gör det fantastiskt.
Google Wave är utvecklat av ett gäng från Sydney, bland annat grundarna till Google Maps, de danska bröderna Lars och Jens Rasmussen. Lars har bloggat om det förstås.
Här kan man titta på lanseringen på Googles utvecklarkonferens i San Francisco, Google I/O. Väldigt intressant och inspirerande show.
Update:
Mindpark skriver klokt om den nya dynamiska miljön kontra de gamla statiska.
Next Generation Internet är minst lika entusiastisk kring Google Wave som jag är och beskriver möjligheterna.
Update 091001
Det var ett tag sedan jag skrev det här i upphetsning över vad Google Wave lovade vid offentliggörandet. Och förväntningarna har inte minskat direkt. I de här dagarna när Google Wave släpps till 100 000 testanvändare har intresset nått större höjder än någonsin. Dagstidningarna börjar till och med skriva om Google Wave.
Folk verkar vara beredda att gå långt för att få en inbjudan och dessa säljs även på ebay för någon tusenlapp eller två.
Man diskuterar vad Google Wave kommer få för betydelse för vanliga användare som inte arbetar med webbverktyg dagligdags. Jag tror att de av oss som idag använder webbaserade projekt- och planeringsverktyg som en integrerad del av jobbet, direkt kommer ta till oss Google Wave och få en oerhörd nytta av de integrerade funktionerna. Personligen skulle jag faktiskt kunna betala för en invite men hoppas på att få en den ”vanliga vägen”. Jag fick en invite från Google och använder det nu. Så går man bara till de egna behovet och det sätt vi arbetar på idag blir man såld direkt.
Men jag tror även att personer som inte ”lever på nätet” och använder Google Docs för delade projekt eller vill samla applikationer i iGoogle kommer få glädje av Google Wave.
De flesta använder epost idag, många har bloggar eller egna sajter och många snabbkommunicerar via chat-klienter. När man kan integrera funktionerna och skapa sin egen sociala miljö på t ex sin egen webbplats (dit man kan lyfta in sin wave) kommer många vanliga användare få stor glädje av Google Wave. Där man t ex kan skapa egna sub-communities för vänner, familj eller i fotbollslaget, och dela bilder, chatta, kommentera etc i oändlighet.
Facebook fyller delvis det här behovet för många. Och jag tror inte att Google Wave blir en konkurrent till det breda Facebook. Tvärtom, det blir ett perfekt komplement, för det visserligen öppna men decentraliserade samtalet. För den krets av vänner som man väljer, men med en öppenhet att hittas av andra om man vill.
Jag gillar ju även community-verktyg som Ning. Men Google Wave kommer bli något helt annat, mer lättillgängligt. Där man kan börja använda det från första sekunden och som många kommer känna sig hemma i helt intuitivt. Och med realtidsuppdateringen på köpet.
Att Google Wave verkar bli så jäkla effektivt och snabbt är ytterligare ett skäl att många kommer testa när man får chansen.