Google Buzz är en ny social kanal att räkna med.
På en lite småmysig presskonferens med Googles höjdare sittande på pallar lanserades idag Google Buzz.
Google Buzz är ett nytt, samlande socialt verktyg som enligt de första intrycken verkar intressant och som kommer lanseras med ambitionen att konkurrera med alla andra ledande sociala tjänster. Buzz är en bred tjänst som kan användas för löpande uppdateringar och småposter liknande Twitter. Och samla flöden från bloggar etc, typiskt för Friendfeed och Tumblr. Och ha geografisk taggning där man publicerar saker från gps-positionerade platser i mobilen, liknande Brightkite m fl. Google Buzz känns alltså som en blandning av många saker. Men där de enskilda delarna vid en första anblick inte känns sämre än någon av konkurrenterna.
Mikrobloggsfunktionen påminner mer om Bloggy eller Jaiku med visuellt tydliga trådar för samtal. Detta är något många kommer uppskatta och som har varit begränsat i Twitter (även med applikationer som Tweetie etc). Det antas att Jaikus grundare Jyri Engeström finns med bakom utvecklingen av Buzz och det lovar gott. Update: Jyri lämnade ju Google tidigare och har skrivit om Buzz på sin blogg. Han och hans gäng var riktigt vassa och det var en del som blev ledsna när Jaiku inklusive utvecklarna slukades av Google. Men nu verkar de ha ett finger med i spelet vid utvecklingen av Google Buzz.
Förutom via den mobila sidan som man når i iPhone eller Androidtelefoner, kommer Google Buzz vara nåbart via startsidan för Gmail. Just den kopplingen kommer att vara en viktigt del i spridningen och möjligheten till framgång för Buzz. Alla miljontals gmailanvändare kommer enkelt kunna klicka på fliken för Buzz och komma igång. Och direkt ha tillgång till det nätverk av vänner som många redan har kring sitt Google-konto. Så allt är förberett och klart redan om man har ett Google-konto och det är bara att börja skriva. Detta är en avgörande grund till varför jag tror att Google Buzz kan bli stort.
Att använda Google Buzz via iPhone går mycket smidigt och funktionen att skriva inlägg taggade med sin position är enkel. Även om det kan vara lite problem med positioneringen i vissa telefoner så funkar det bra för mig. Kopplingen till Google maps gör att man kan ”checka in” på alla definierade platser och skriva sitt inlägg därifrån. Det kan ju i sig innebära att man använder Google Buzz istället för t ex Gowalla och Foursquare för att röja sin fysiska position. Även om det inte är samma sak måste man göra vissa val i slutändan och det lär inte innefatta att ”checka in” i tre olika system när man slinker in på en bar. För mig kan nog Buzz bli vinnaren (om man struntar i spelmoment etc). Det styrs ju förstås en del av vad ens vänner och sociala nätverk gör för val också.
Vi har ju tidigare skrivit om den förväntade boomen för Google Wave som baseras på att Google integrerar många vedertagna funktioner från andra miljöer och pakteterar samman alla dessa i ett flexibelt format. Lite så är det som sagt alltså även med Google Buzz. Ta bra saker från Jaiku, Twitter, geografiska positioneringstjänster och flödessamlare a la Tumblr och tillför nya funktioner. Man kan hoppas att det är hur det kommer kännas när vi har testat tjänsten vidare ett tag. Nu har vi ju bara en känsla efter de första timmarnas genomgång.
ReadWriteWeb gör en jämförelse med Friendfeed (vilket ju bara är en aspekt på vad Google Buzz är). Man kommer tydligen inte kunna lägga in vilka automatiska blogg- och artikelflöden som helst i Google Buzz. Det sades först vara begränsat till Flickr, Picasa, Google Reader and Twitter. Men det går att lägga in feeds från egna bloggar om man associerar dem till sitt Google-konto med några handgrepp. Och man kan ju alltid posta länkar till egna bloggposter manuellt vilket ju med en kommentar oftast är trevligare än automatiska flöden.
Här kan man se en liten film om Google Buzz:
Förutom det rena funktionsperspektivet i själva tjänsten finns det andra intressanta saker runt Google Buzz. Buzz kan om man lyckas få ett tillräckligt stort antal användare, bli ett nav för den sociala närvaron på nätet för de människor som vill. Samtidigt som Facebook som samlingsplats fortsätter att vara begränsat till sin egen värld (utan rssfeeds, med krångliga importfunktioner, begränsad sökbarhet och indexering) går Google Buzz mot total öppenhet. Redan från början uppmanas man att sprida och publicera sina Buzz-flöden i andra miljöer. Och att importera från mikrobloggar, egna bloggar, rss-flöden mm in till Buzz.
Man kommer att använda en teknik, det sk salmon-protokollet, där kommentarer från externa bloggar följer med in i Buzzflödet när man lägger in en länk till en bloggpost. Och där kommentarer till buzzposter följer med ut om dessa poster exponeras på externa sajter. Det skapar en enorm förutsättning för spridning av interagerande kommunikation där trådar och diskussioner fortsätter leva och byggs på, även in i nya miljöer under resans gång.
Det är oerhört spännande och kommer ändra standarden för hur man tänker på spridning av publicerat innehåll. Redan i en begränsad miljö som en blogg är kommentarerna och interaktionen med läsarna ofta det som ger den största behållningen. Att denna interaktion kan fortsätta utanför det slutna rummet och vidare ut i världen är ju grymt. Det går redan att göra med olika verktyg idag så det är inte nytt. Men detta sätt att föra konversationen vidare kommer säkert att växa med Google Buzz.
Andra som skriver:
– En av de första som kommenterade Google Buzz efter lanseringen var Gustav Holmström
– Svenska Dagbladet slängde också upp en snabb artikel om Buzz
– Johan Wigmo summerar funktionerna och funderar om Google Buzz lanseras istället för Wave. Det tror inte jag. Google Wave har kanske inte tagit den fart som många hade trott och hoppats. Men utvecklingen kommer fortsätta och Wave innebär, åtminstone i sin fulländade teoretiska form, en ny princip för hur man använder webben. Det är ett för viktigt steg i utvecklingen för att skrota.
– Tim O’Reilly lovsjunger Google Buzz i en genomlysande post.
– Erik alias Slowmove är lite mer avvaktande när det gäller om Google Buzz ska ta över marknaden. Det är ju sunt, men att Buzz kommer påverka beteendet hos de människor som idag är socialt aktiva tror jag inte att det råder någon tvekan om. Dessutom tror jag att många nya grupper icke-twittrare kommer hitta in via gmail, vilket kommer bli en påverkansfaktor för oss som redan är aktiva i många kanaler.
– Simon har skrivit om sina första intryck. Det kommer säkert mer snart.